keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Avainlippu ja uusia kuoseja

Kotimaisuus on ollut minulle kulutusvalinnoissa aina tärkeää, tosin ei nuorempana yhtä tärkeää kuin nykyään. Viime aikojen tapahtumat, kuten lukuisat irtisanomiset ja samanaikainen suomalaisen työn siirtäminen halvan työvoiman maihin suurempien voittojen toivossa tuntuvat pahalta. Huomenna järjestetään Vaatevallankumous, jonka tarkoitus on saada ihmiset miettimään tarkemmin missä ja minkälaisissa olosuhteissa heidän käyttämänsä vaatteet on valmistettu. Päiväksi on valittu sortuneen bangladeshilaisen vaatetehtaan onnettumuuden vuosipäivä, tässä tehtaassa valmistettiin paljon myös suomalaisten suosimia vaatemerkkejä.

Mielestäni sama kriittisyys pitäisi ulottaa muihinkin hyödykkeisiin. Toki sen ymmärrän, että välillä tuotteen alkuperän selvittäminen vaatii todella paljon vaivaa eivätkä kotimaisina pidetyt tuotteet välttämättä olekaan valmistettu Suomessa. Merkinnät tuotteissa eivät ole pakollisia, tosin minusta merkinnän puuttuminen tarkoittaa aina sitä, että silloin valmistusolosuhteissa on jotakin peiteltävää. Koska tuotteen suomalaisuus on nykyään enemmän harvinaista ja siksi ehdoton markkinointivaltti, tämä yleensä näkyy tuotteissa selkeästi. Ja juuri tätä tarkoitusta varten on olemassa Avainlippu-merkki, joka yhdellä silmäyksellä kertoo, että tuote on kotimainen tai ainakin, että sen kotimaisuusaste on riittävän korkea merkin myöntämiselle.

Suomesta on myös kadonnut paljon raaka-ainevalmistusta, mutta onneksi sitä silti vielä löytyy. Haluan Ella&Susi-tuotteissa kävellä niin sanotusti kotiin päin, siksi vaipoissa käytetyt materiaalit ovat niin pitkälti kotimaisia, kuin niitä suinkin löytyy. Pul-kankaat, tarranauhat ja nepit ovat ainoat, jotka tulevat ulkomailta, koska näitä ei Suomessa valmisteta. Vaipoissa käytetyt coolmaxit ovat kotimaisia, pehmeitä ja Öko Tex 100-standardin vaatimukset täyttäviä, turvallisia iholle siis. Bambuneulokset ovat niin ikään kotimaisia. Kuminauhat tulevat Inkalta, langat Pohjanmaalta. Postituskuoret on valmistettu ja painettu Suomessa. Niin, ja vaipat valmistetaan käsityönä Suomessa, alusta loppuun saakka. Olosuhteet tuotantotiloissa ovat joskus kylläkin vähän epämääräiset (kylmää kahvia, lapset huutavat ja valaistus ei ole paras mahdollinen, puhumattakaan työtuolista)...:)

Mutta leikki leikkinä. Olosuhteet valtaosassa kaukoidän tekstiilituotantolaitoksista ovat todella ankarat ja epäinhimilliset. Tuotantotavoitteet ovat huikeat, taukoja ei ole, työpäivät venyvät pitkiksi eivätkä työntekijät saa välttämättä edes keskustella keskenään työpäivän aikana. Kaikenlainen ammattiyhdistystoiminta on usein kiellettyä ja potkut voivat seurata hyvinkin helposti. Ja potkut taas saattavat tietää isolle ihmisjoukolle melkoista kärsimystä, usein kun ison perheen toimeentulo on kiinni siitä laihasta, tehtaalta peräisin olevasta palkkapussista. Ratkaisu ei välttämättä ole idässä valmistettujen tuotteiden boikotoiminen, vaan työntekijöiden olosuhteiden parantamisen vaatiminen. Helppoa se ei ole.

Ella&Susi-taskuvaipoille on myönnetty Avainlippu-merkki, tästä olen erittäin iloinen. Voin omalta osaltani taata sen, että vaippojen valmistusketju kestää tarkastelun, vaikka se ei välttämättä olekaan kustannustehokkain ratkaisu. Se on kuitenkin arvojeni mukainen ratkaisu.

Ylihuomenna lisään kauppaan ison nivaskan uusia E&S-taskuja. Luvassa on uusia, keväisiä, ihania kuoseja, osa myös vanhoja tuttuja. Ja seuraava kangastilaus on jo vetämässä :) Myös sisävaippoja yritän saada pian valikoimiin! Tässä vielä muutama kuva uusista tulokkaista:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti